21 Şubat 2012 Salı

Caprice Gold Fadıl Akgündüz'e KDV sürprizi!


Emlak Kulisi‘nin haberine göre;
Fadıl Akgündüz’ün Caprice Gold Palace Projesi’ndeki otel odaları, “Yüzde 1 KDV’si bizden” denilerek ‘devremülk’ olarak satılıyor
Ancak proje konut değil otel olduğu için ortada bir hak satışı var. Bu da alıcının karşısına ‘devir sırasında yüzde 18 KDV çıkabilir’ anlamına geliyor
Kamuoyunda adı Jet Fadıl olarak bilinen Fadıl Akgündüz’ün İstanbul Bayrampaşa’da inşaatı süren tartışmalı Caprice Gold Palace Projesi’nde şimdi de sürpriz vergi çıkma ihtimali belirdi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de böyle bir otel standart olmadığı halde reklamlarında kullandığı, ‘Avrupa’nın 7 yıldızlı tek sarayı’ sloganı nedeniyle 632 bin TL ceza yiyen Fadıl Akgündüz’ün İstanbul’daki projesinin ‘devremülk mü, yoksa devre tatil mi olduğu?’ tartışma konusu oldu. Bu iki tanım ise iki ayrı vergi demek. Eğer ‘devremülk’ olarak kabul edilirse satılan alanlar 150 metrekarenin altında olduğu için satış sırasında sadece yüzde l’lik bir KDV doğuyor. Ancak satış ‘devre tatil’e girdiği anda bu kez ortaya % 18′lik KDV çıkıyor.
Akgündüz ise, Caprice Gold Palace’sı ‘devremülk’ projesi olarak lanse ediyor. Bu sırada da da alıcılara, “Vergisiz satıyoruz” denilerek ortaya çıkacak yüzde 1 KDV’nin kendileri tarafından ödeneceği belirtiliyor.
KENDİNİ GÜVENCE ALTINA ALMIŞ
Caprice Gold Palace ile alıcılar arasında yapılan ‘satış sözleşmesi’nde Akgündüz’ün de vergi konusundan çok emin olmadığı görülüyor. Satış sözleşmesinin 3. maddesinin ‘”m” bendinde, “Yüzde 1 oranında Katma Değer Vergisi satış fiyatına dahildir. Mevzuat değişikliği ya da başkaca bir sebepten dolayı bu oranın üzerinde oluşacak Katma Değer Vergisi, teslim anında alıcı tarafından ödenir” deniliyor. Bu madde ise alıcı için, “Ben şimdi size bu odayı yüzde 1 KDV ile sattım ve onu da ödedim. Ancak 2012 sonunda ya da 2013′te projeyi bitirip teslimat yaptığımda bu KDV oranı yüzde 1 değil, yüzde 18 çıkarsa aradaki yüzde 17′lik farkı sen ödersin” anlamına geliyor.
Konut değil, hak satışı var
Vergi uzmanları, Caprice Gold Palace’ın bir gayrimenkul değil, bir otel projesi olduğuna işaret ederek, “Mevzuatta KDV oranı sadece net alanı 150 metrekareye kadar konut teslimleri için yüzde 1 olarak belirlenmiştir. Burada çok açık olduğu gibi bir konut satışı değil, bir ‘hak’ satışı’ söz konusu. Vergisel açıdan da hak satışları için uygulanacak KDV oranı yüzde 1 değil, yüzde 18′dir” diyerek uyarıda bulunuyor.Haberin devamına,www.emlakkulisi.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Capris Gold İle İlgili Tüm Haberler => Caprice Gold Palace 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder